Profiler

I "Profilregisteret" opretter man samtlige profiler, der skal indgå i ens konstruktioner. Profiler er hovedsageligt de karm- og rammestykker, som elementerne opbygges af.

Herudover kan man indlægge en lang række andre profiler såsom aluprofiler, sprosser, poster, glaslister, tætningslister, postvandnæser, spændstykker, tapstykker, klæbesprosser og diverse løse profiler som fx slaglister.

Endvidere har man mulighed for at oprette paskviler o.l. i profilregisteret og dermed få dem udskrevet på afkortelisten med færdige længder.


Der er følgende funktioner tilknyttet dette register.

Sprog

Notatfelt

Tekstkombination


Indeholder følgende afsnit:

1. Basis

       Mål

       Arter

       Profilskifte

       Tillægsprofiler

       Tap- og kehleoperationer

       Forskydning og reduktioner

       Mål råvarer

       Energi

       Diverse

       Standardråvarer

       Kalkulationskostpriser

       Aluoptimering

       Råvarer

       Operationer

       Sorteringsarter

2. Bearbejdninger/ forstærkninger

       Bearbejdsningsmål

       Begrænsninger

       Statik



I stamdata kan man selv konfigurer sit skærmbillde. Alle oplysninger kan man få vist i grid eller som felter i det fokuserede felt. Denne beskrivelse beskriver Acies standard layout.



Profil

Profilnøgle på op til 12 tegn.


Beskrivelse

Beskrivelse af profilet.


Salgsblokeret

Her kan man salgsblokere profilet så det ikke er muligt at sælge en ordre hvor profilet indgår. 


1. Basis

Mål

Bredde

Her SKAL man indtaste profilets bredde i mm.


Højde

Her SKAL man indtaste profilets højde i mm.


Effektiv bredde

Her SKAL man indtaste profilets effektive bredde i mm.

Effektiv bredde = Bredde – falsbredde.

Vægt

Her indtaster man profilets vægt i kg. pr. meter. Vægten indgår i beregning af den totale vægt for en model sammen med vægten på de enkelte råvarer og glas.


Omkreds

Her kan man indtaste profilets omkreds i mm. Værdien benyttes ved beregning af malingsforbruget på overfladebehandlinger.


Arter

Art

Feltet Art er en 2-tegns kode, der kan benyttes til at opdele profilerne i forskellige grupper. Opdelingen i grupper eller arter benyttes bl.a. ved udskrivning af produktionspapirer og ved maskinedataudtræk, hvor man kan tilvælge/fravælge profilarter.

Man kan fx vælge at kalde alle tætningslister TL og efterfølgende fravælge dem på afkorteudskriften.

Der er ikke noget register til artskoderne, så man skal selv styre navngivningen af dem.


Bearbejdningsart

Bearbejdningsarten er en to-tegns kode, der benyttes i forbindelse med valg af tapoperationer i operationsregisteret. Funktionen virker ved, at en kombination af en bearbejdningsart på et profil og en bearbejdningsart på det modstående profil kan trække en bestemt tapoperation, idet programmet søger gennem en kæde af operationer til den rigtige kombination findes. Den første operation i kæden, er den tapoperation, der er indsat på profiltypen i samlingsregisteret.

Man kan fx oprette forskellige bearbejdningsarter på sine bundkarme, så en træ sidekarm og en træ bundkarm trækker en tap/slids operation på bundkarmen, mens en træ sidekarm og en ALU-bundkarm trækker en afkorteoperation på ALU-profilet i stedet.

Der er ikke noget register til bearbejdningsarterne, så man skal selv styre navngivningen af de forskellige profiler.


Profilskifte glastykkelse

Max glastykkelse / Udskift til profil

Disse to felter hører sammen og benyttes til automatisk at udskifte et rammeprofil, et glaslisteprofil, glasbånd eller ilagt sprosse fra profilsættet, hvis glasset, der isættes en model, overskrider en bestemt tykkelse.

I feltet "Max glastykkelse" skal man angive den maksimale tykkelse, som glasset må have, hvis det anvendes sammen med ramme- eller glaslisteprofilet. Værdien skal indtastes i mm.

I feltet "Udskrift til profil" skal man så indtaste hvilket profil, der skal anvendes i stedet, hvis et glas er tykkere end angivet ovenfor.

Glassets tykkelse hentes fra feltet "Tykkelse" " i Glasregisteret.


Tillægsprofiler

Tillægsprofil

Dette felt benyttes ved konstruktion af alu-koblede modeller, hvor man kobler alu-delen på træ-delen via Profilregister og Profilsæt. (Se mere om konstruktionsmetoden her)

Her indsætter man det alu-profil der skal kobles på træ profilet. Alu-profilet kan også vælges vha. POPUP i profilregisteret.

Når man konstruere en alu-koblet model på denne måde, vil alle alu-profiler blive trukket via de træ-profiler, der findes i det profilsæt, træ-modellen oprettes med.


Tillægsprofil 2

Muligheden for at anvende et ekstra lag af tillægsprofiler er en ekstra options til AciesOne, som kan tilkøbes.

Feltet “Tillægsprofil 2” benyttes ved konstruktion af koblede modeller, hvor man kobler med 3 lag af profiler. fx træ – komposit – aluminium. Konstruktionsmetoden er efter samme metode som ved kobling med 2 lag profiler.(Se mere om konstruktionsmetoden her)

Her indsætter man det 2. tillægsprofil der også skal kobles på basis profilet. Tillægsprofilet kan også vælges vha. POPUP i profilregisteret.

Når man konstruere en koblet model på denne måde, vil alle tillægsprofiler blive trukket via de basis profiler, der findes i det profilsæt, som modellen oprettes med.


Tap/kehle operationer

Tap start / slut

De fire felter med tapoperationer benyttes til at overstyre de tapoperationer profilet normalt vil få fra den samling modellen anvender.  Man kan vælge operationerne via POPUP i operationsregisteret.


Kehle operation

I dette felt kan man indtaste en kehleoperation. Denne operation vil overstyre den kehleoperation, som profilet vil få fra den samling, som modellen anvender. Man kan vælge operationen vha. POPUP i operationsregisteret.


Forskydning og reduktion

Lysningsforskydning

Lysningsforskydning anvendes til at forskyde lysningsmålet på et profil.


U-målsforskydning

U-målsforskydning benyttes til at forskyde de udstemningsmål profilet afsætter på andre profiler. Forskydningsmålet kan både indtastes som en negativ eller en positiv værdi.


U-måls operation

U-måls operation benyttes hvis man ønsker at den udstemning profilet afsætter på et andet profil skal trække en udstemningsoperation, der er forskellig udstemningsoperationen, der findes via samlingsregisteret.


Lgd reduktion (Længdereduktion)

Her kan man indtaste et længdereduktionsmål (i mm). Ved udskrivning af afkorteudskriften ( nr. 14 og nr. 15 ) anvendes målet til beregning af en længdereduktion LEN RD.

LEN RD = profillængden - længdereduktionen.


Lgd reduktion 2 (Længdereduktion 2)

Her kan man indtaste et længdereduktionsmål (i mm). Dette felt virker kun sammen med udvidet brugerdefineret maskinudtræk. Længde reduceret = profillængden - længdereduktionen.

Har man valgt udstemning/ventil/tilbehør/beslånings operationer fratrækkes de med den halv reduktion fra profilregsiteret.


Mål råvare

Råtræsbredde /-højde

I disse to felter indtaster man de råtræsdimensioner profilet har, inden det bearbejdes. Oplysninger benyttes i forbindelse med bestemte maskinudtræk – f.eks. udtrækket til Homag bearbejdningscenter


Min. mål / Max. mål

Her kan man angive et minimums- og et maksimumsmål for hvert profil, som benyttes ved udskrivning af afkortelisten.
Ved at angive en mindste- og en største længde (i mm) på profilerne, får man automatisk fravalgt de profiler, der enten er for korte eller for lange til virksomhedens savanlæg. Man kan så udskrive separate afkortelister på de korte og lange profiler.


energi

U-værdi

Har kan man indtaste varmekoefficienten på det enkelte profil. Oplysningen benyttes, hvis man har valgt at energimærkningsdata skal beregnes ud fra profilernes u-værdier (brugerkode 141 sat til 1).


U-værdi = 0

Når man foretager en modelberegning, foretages der en kontrol af, at u-værdierne på profilerne ikke er 0 (hvis brugerkode 141 er sat til 1), for så bliver beregning af den samlede U-værdi for modellen forkert.

Men i nogle tilfælde må U-værdien gerne være 0. fx på alu-profiler, der benyttes til træ/alu koblede modeller, hvor det kun er u-værdien på hovedmodellens profiler, der indgår. I de tilfælde skal man sætte et flueben i dette felt.


Psi-værdien

Psi-værdien er udtrykket for varmetabet ved en ilagt sprosse/spacer. Spaceren er det stykke afstandsprofil, som findes mellem rudens glasskiver. Ved hver samling i byggeriet er der risiko for øget varmetab - sådan er det også ved spaceren. Så hvis profilet er en spacer, så skal der i profilregisteret angives en værdi i ”Psi værdi” feltet.


Deaktiver beregn af energi

Hvis der sættes en markering i dette felt, vil der ikke blive vist energiberegning på ordreudskrift for de positioner profilet indgår i - hverken på positionen eller energidatablad.


diverse

Tegningsmetode

Man kan selv angive, hvordan profilet skal vises på en modeltegning. Klikker man på den sorte pil til højre for feltet, vises en lille rullemenu med valgmuligheder.



Som default vil valget stå til Standard, hvilket betyder, at alle 4 sider af profilet vil blive tegnet på en modeltegning, medmindre det er et ZZ-profil, som jo ikke vises.

Man kan også vælge, at et profil aldrig skal tegnes. Det benyttes bl.a. på engelske ”gøg og gokke” vinduer, hvor det indsættes et fiktiv profil under bundrammen, som ikke skal tegnes.

Man kan vælge at et profil altid skal tegnes, også selvom det er et ZZ-profil. Det kan fx benyttes ved tegning af en fast karm. Der kan man indsætte glaslistens bredde på det ZZ-profil, der anvendes som fiktive rammeprofiler. Værdien skal indsættes i feltet bredde, så tegnes den faste karm med en linie rundt ved karmprofilerne, der illustrere glaslisterne.

Man må ikke sætte en værdi ind i feltet effektiv bredde på ZZ-profilet, for så bliver glasmålene forkerte.



Tilsidst kan man vælge, at det kun er nederste + højre side eller øverste + venstre side af profilet, der skal tegnes. Det benyttes ved konstruktion af engelske døre, hvor underramme og spændstykke laves af et stykke træ. Så vil det på tegningen se ud som et stykke træ.


Tegning

Her kan der angives en tegning fra et CAD-system, som er knyttet til det aktuelle profil, ellers er feltet til fri indtastning.


Farvesortering

Ved udskrivning af afkortelisten kan man for hvert profil, få listen sorteret op efter farve på overfladebehandlingerne. Der skal så indtastes et F i dette felt.


Profil sortering


Rapportkode


Clipseoperation række 1 og 2

Denne funktion anvendes til at angive placeringen af clipse på træprofiler, hvor der skal monteres alu. Clipsene skrues på yderside af træprofiler. Der kan være 1 eller 2 rækker med clipseafhængig af profilbredden.

Operationen til placeringen af clipserækkerne angives på profilet i profilregisteret i felterne Clipseoperationsrække 1 og Clipseoperationsrække 2.

Palleid

Har kan man indtaste en 4-tegnskode. Koden anvendes til at identificere hvilken palle råtræet ligger på, når profilet skal afkortes. Koden der indtastes, udskrives på afkortelisten lige efter profilets beskrivelse. Koden står i parentes ( ).


Løst produceret


Scanglas sprosseid

Dette felt benytter man til ilagte sprosser. Man indtaster Scanglas kode for den ilagte sprosse. Oplysningen anvendes ved glasbestillingen til Scanglas, hvor koden skrives i filen til Scanglas.

De ilagte sprosser skal oprettes via rammekonstruktionen og profilet skal indsættes i profilsættet.


Lgd. min


Lgd. max


Geo. tillæg


Deaktiver beregn af lyd

Hvis der sættes en markering i dette felt, vil der ikke blive vist data for lyd på ordreudskrift for de positioner profilet indgår i - hverken på positionen eller lyddata.


Standardråvare


Standard profilråvare

For at benytte standard profilråvarer skal brugerkode 3 sættes til 1.

Hvis man har færdigbearbejdede profiler på lager, som man plukker af ved produktion af standard elementer, er det muligt af få disse profiler trukket fra lageret, når en serie produceres. Så i stedet for at få profilerne skrevet ud på afkortelisten, vil standard profilerne blive udskrevet på råvarelisten.

De færdigbearbejde profiler skal oprettes i registrene Lager og Lagerspecifikation og derefter tilknyttes profilregisteret (Se nedenfor).

Om et profil skal produceres, eller om der findes et standard profil, der passer, beregnes af programmet i forbindelse med serieberegningen. De modeller, der kan trække standard profiler, skal have tilknyttet en varegruppe – enten i modelregisteret eller på ordrelinien. På varegruppen skal der tilknyttes en afdeling og denne afdeling skal være den samme afdeling, som er tilknyttet standard profilerne i registeret Lagerspecifikation.

I registrene Lager og Lagerspecifikation oprettes de færdigbearbejde profiler med en bestemt nøgleopbygning: YYYYYYYYXXXXXZZ, hvor


YYYYYYY = Fællesdelen af varenummeret.

Denne del behøver ikke være på 8 tegn, men det er max antal ciffre.


XXXXX = Profilets længde i mm*10.

Hvis længden fx er 1188,5 mm, skal der skrives 11885.


ZZ = Typebetegnelse - fx AA, AB, AC, AD eller AE.


Typebetegnelsen benyttes som en variantkode for forskelligt bearbejdede profiler med samme længde.


Endvidere skal man oprette de bearbejdninger, der er foretaget på profilet og de skal angives som værdier for mål, operation og bearbejdningsside.

Målet er længdemålet (mm) fra enden af profilet til starten af bearbejdningen.

Operationen er den operation, der skal udføres på profilet og hentes fra operationsregisteret.

Bearbejdningssiden henviser til hvilken side profilet, der skal bearbejdes og kan angives med U,O,I,Y,B for henholdsvis under- , over-, inder-, yderside eller begge sider.


I feltet i Profilregisteret skal man indtaste den første del af nøglen på profilerne - Fællesdelen. De øvrige tegn, som angiver nøjagtig længde i mm*10 og variantkoden, skal ikke indtastet her. I det ovenstående tilfælde er det altså STD, der skal indtastes i profilregisteret.

Standard profilråvare med bestemt overfladebehandling

Systemet kan også trække en standard profilråvare fra lagerregisteret, hvor valget af profil er afhængig af den overfladebehandling, man indsætter på modellen.

I profilregisteret skal man indtaste den første del af nøglen på profilet som beskrevet ovenfor + to ekstra tegn #M ( Hvis du anvender alle 8 ciffre i fællesdelen skal to af dem erstattes af #M). Koden #M repræsentere en materialekode fra overfladebehandlingsregisteret og denne kode skal indgå i nøglen på standard profilet fra lagerregisteret og lagerspecifikation. Man kan også bruge en et-tegnskode, så skal #M erstattes af %.


Når et færdigbearbejdet profil trækkes til en serie i stedet for et alm. profil, kommer det så ud på råvarelisten i stedet for afkortelisten. På nedenstående eks. er der både trukket en standard profil råvare og en standard profilråvare, der er afhængig af overfladebehandlingen.



Standard længderåvare

Hvis man lagerfører afkortede profiler, kan disse trækkes automatisk fra lageret, når en serie produceres. Når man gennemfører en serieberegning undersøger programmet om profilet skal afkortes på alm. vis eller om der findes en standard længde råvare, der kan anvendes.


Disse standardlængde profiler skal oprettes i Lagerregisteret på samme måde som længde profil råvarerne, men deres nøgler har en anden opbygning. De skal have en fællesbetegnelse på max 10 tegn som den første del af deres varenumre og en efterfølgende betegnelse på 4 cifre, der angiver modullængden – fx STD1450 for en standard profillængde på 1450 mm.


I profilregisteret skal man angive den første fællesdel af varenummeret – fx STD. Når systemet skal findes en modullængde, vil feltets indhold få tilføjet 4 tal, som angiver den nøjagtige længde i mm. Ved programmet laver et opslag i lagerregisteret vil det så udsøge sig et standard længde profil som er = det ønskede mål, eller nærmeste større værdi.


Man kan også få systemet til at trække et standardlængde profil fra lagerregisteret, hvor valget af profil er afhængig af den overfladebehandling, man indsætter på modellen. Du skal så som nævnt under længde profil råvarer erstatte en del af koden med #M.


Man kan også få systemet til at trække et standardlængde profil fra lagerregisteret, hvor valget af profil er afhængig af den overfladebehandling, du indsætter på modellen.

I dette felt skal man indtaste den første del af nøglen på profilet som beskrevet ovenfor, men to af tegnene skal erstattes af #M. Koden #M repræsentere en materialekode fra overfladebehandlingsregisteret og denne kode skal indgå i nøglen på standardlængde profilet fra lagerregisteret. (Se mere om materialetræk via overfladebehandlingen i Materialekode eller Kode, som fungere efter samme princip). Man kan også bruge en et-tegnskode, så skal #M erstattes af %.


Profil råvare

Feltet Profilråvare kan benyttes, hvis man har råvarer liggende på lager i faste længder, som forbruges sammen med profilet – fx paskviler. Råvaren vil så blive trukket fra lager og udskrevet på råvarelisten, når man benytter profilet i en konstruktion.

Har man kun paskviler liggende i en længde, indtaster man i feltet ”Profilråvare” råvarenøglen fra lagerregisteret eller man vælger en råvare vha. POPUP.

Har man paskviler liggende i forskellige længder, benytter man feltet sammen med tabellen "6. Min/Max længde" nederst i profilregistreret. I stedet for at indtaste en råvare, indtaster man et ? (spørgsmålstegn) i feltet og så benytter man tabellen til at angive hvilken paskvil, der skal benyttes ved forskellige længdeintervaller.

Man indtaster en min. længde og en max. længde for hver paskvil og ligger det færdige profils længde indenfor intervallet, bliver paskvilen trukket ved beregning af råvareforbruget på modellen.


Profillængde råvare

Denne tabel benyttes sammen med feltet Profilråvare, hvis man ønsker at få trukket paskviler e.l i faste længder fra lageret, når man anvender et aktuelt profil.

I tabellen indtaster man en min. længde og en max. længde for hver paskvil og ligger det færdige profils længde indenfor intervallet, bliver paskvilen trukket ved beregning af råvareforbruget på modellen.



Kalkulationskostpriser

Dissee felter kan bruges til at definere besluttede kostpriser på profilet. De indtastede priser erstatter råvarenes pris og anvendes i kalkulationen på tilbud/ordretidspunktet. Operationspriser og andet fx standardprofilråvare vil stadig indgår i kalkulationen sammen med den indtastede kostpris. Har feltet værdien 0 kr, så vil profilets pris kalkuleres ud fra råvare samt operationer der indgår i beslaget.

Kalk. kostpris (meter)

Her kan man angive en standard kostpris pr. meter profil.


kalk. kostpris (styk)

Her kan man angive en standard kostpris pr. styk profil.


Kalk. kostpris std. størrelse

Dette felt anvendes til af definere en anden profil der skal anvendes ved priskalkulation hvis man anvender funktionen Salgspriskalkulation standardmål. Det kan f.eks være at man ønsker at anvende et alubundtrin ved priskalkulation i stedet for et mahognibundtrin.


Aluoptimering


Generelle parametre opsættes i Firmaoplysninger i AciesOnebase. Firmaoplysninger - Optimering


Alu råvare

I dette felt angives hvilken profilråvare der skal anvendes ved aluoptimering.

 

Parvis, aluoptimering

Her angives hvis en profil skal optimeres parvis.  Denne funktion kan kun anvendes hvis der i Firmaoplysninger i AciesOnebase under optimering er valgt profiloptimering.


Prof. ovfb.

Prof. ovfb. Er en mulighed for at angive en specifik farve eller bruge sym.ext. = KRM.OB, RAM.OB, KRM.KO eller RAM.KO for valgte profil. valget i dette felt vil overstyre overfladen fra karmens og rammens overflade i færdigvaresvaret. Det kan være en hjælp til at angive overflader på profiler som ikke bliver påført overflader fra Karmens eller rammens overflade.


Råvarer

Disse felter benytter man til at angive hvilke råvarer, et profil bearbejdes af. Informationen benyttes i forbindelse med priskalkulationer og ved beregning af råvareforbruget på en model.

Der kan max. oprettes 30 forskellige operationer pr. profil.


Reg

Her skal man indtaste et L eller blank tegn for lagerregister, P for profilregister eller M for medleveret fra lagerregister.


Råvare

Her skal man indtaste nøglen for den råvare, der skal anvendes. Råvaren kan også vælges vha. POPUP i lagerregisteret. Man kan også indtaste nøglen for et andet profil.


Forbrug

Her indtaster man forbruget af den enkelte råvare. Forbruget angives som en formel eller en konstant, hvor profilets færdige længde kan indgå i formlen vha. symbolet LD. fx skal formlen hedde LD*1.1, hvis man regner med 10 % spild ved bearbejdning.


Operationer

Disse felter benytter man til at angive hvilke operationer, et profil gennemløber, når det skal bearbejdes. Informationen benyttes i forbindelse med priskalkulationer og kapacitetsberegninger.

Der kan max. oprettes 30 forskellige operationer pr. profil.


Op

Her skal man indtaste nøglen på den operation, der skal udføres. Operationen kan også vælges vha. POPUP i operationsregisteret.


Antal

Her indtaster man det antal gange, operationen skal udføres pr. profil.


Sorteringsarter

I denne tabel kan man oprette sorteringsarter for profilerne. Sorteringsarterne kan benyttes ved udskrivning af afkortelisten og ved udtræk af udvidet brugerdefineret maskineudtræk. Sorteringsarterne anvendes til at afgrænse det omfang af profiler, der medtages på afkortelisten eller i maskineudtrækket. Der kan oprettes 8 arter på hvert profil, hver art kan bestå af op til 12 tegn.

Sorteringarterne kan også benyttes ved udskrivning af brugerdefinerede samlerapporter på rammer, hvor man kan vælge om man vil medtage eller ikke medtage special rammer. Special rammer er defineret ved, at profilerne er oprettet med et S i første linie i denne tabel.


Max profiler/ palle

Her kan man angive det antal profiler, der kan ligge på pallerne. Oplysningerne bruges i forbindelse med udskrivningen af pallekortet i produktionsudskrifterne, hvor man udskriver et pallekort til hver palle.

Hver linie i tabellen repræsentere en fabrik, så forskellige fabrikker (indenfor den samme virksomhed) kan have forskellige antal profiler på pallerne.


2. Bearbejdninger/ forstærkninger


Bearbejdsningsmål

Måltabellen benyttes til at angive hvilke bearbejdninger, der skal foretages på hvert profil. Hver bearbejdning skal oprettes på sin egen linie i tabellen (konstruktionslinie) med oplysninger om hvor på pinden, at bearbejdningen (operationen) skal foretages, hvilken operation der skal udføres, samt hvilken side profilet skal bearbejdes på.

Konstruktionslinien skal derfor indeholde en formel til angivelse af mål, operation og bearbejdningsside. Der kan oprettes op til 70 bearbejdninger pr. profil.

Udover de bearbejdninger, der oprettes her, kan et profil få påført bearbejdninger fra  beslånings- og tilbehørsregistrene.

Bearbejdningsoplysninger benyttes ved udskrivning af afkortelisterne og ved de forskellige maskineudtræk.


Regler ved indtastning af bearbejdninger:

Der kan indtastes 50 tegn på hver linie.


Man kan anvende henvisninger til profilets mål, fx

___.LD        : Profilets længde

___.F1                : Profilets afkortelængde

___.F2                : Profilets falsmål

___.F3                : Profilets lysningsmål


Derudover kan der anvendes de alm. henvisninger til ramme- og karmprofiler fx OVR.LD (Overrammens længde) eller VSK.LD (Venstre sidekarms længde).

Benytter man faste værdier i formlerne, kan man med fordel anvende formelparametre, så værdier, der benyttes flere steder, kun skal vedligeholdes et sted.


Operationen, som indsættes, skal være oprettet i operationsregisteret.


Bearbejdningssiden angives med

       H         for højre

       V         for venstre

       U         for underside

       O         for overside

       I         for inderside

       Y         for yderside

       B         for begge sider

       X         for uden hensyn til siden.


Bemærk at mål, operation og bearbejdningsside skal adskilles af komma (,)


Øvrige formelregler

Ved oprettelse af formler har alle målsætninger for karmtræ reference (nul punkt) i karmfeltets nederste venstre kant (FALS) og alle mål på rammetræ har reference i rammens nederste venstre kant.

Det er muligt at ændre på dette ved at indtaste et af bogstaverne d, D, O, F, L, eller E som første tegn på linjen umiddelbart før målet (formlen).


Anvender man bogstavangivelser, skal formlen være indsat i parentes.


Et d eller D som første tegn angiver, at målet er direkte. Et d betyder, at målet overføres direkte til profilet, dvs. uden nogen form for korrektion. Et D betyder, at målet overføres som et fast mål uden korrektion for karmfeltets placering.


Et O betyder, at mål på karmtræ afsættes fra oven. Ved mål på lodret karmtræ vil et O medføre, at målet i karmfeltet afsættes med karmfeltets øverste kant som reference, i stedet for nederste kant. Det medfører også, at målet på karmprofilet afsættes med nulpunkt i øverste venstre hjørne i øverste karmfelt i stedet for nederste venstre hjørne i nederste karmfelt. Ved mål på vandret karmtræ vil målet blive afsat på lignende vis fra højre. Et O kan ikke bruges samtidig med et D eller d og heller ikke på rammetræ, hvor det ville være betydningsløst.


Et F eller FO markerer, at målet er afsat fra fals, henholdsvis start eller slut. F svarer til at der ikke angives noget og FO svarer til O.


Et L eller LO markerer, at målet er afsat fra lysning, henholdsvis fra start eller slut.


Et E eller EO markerer, at målet er afsat fra enden af pinden, henholdsvis fra start eller slut.


På afkortelisten og i udtræk maskiner kan man ikke se hvilke mål, der er afsat fra oven. Målene indgår blot i den almindelige sortering med de mindste mål først.


begrænsninger

Denne tabel benyttes ved produktion af plastvinduer. Man har her mulighed for at indlægge begrænsninger for de profiler, der skal forstærkes. Der kan indlægges fire forskellige forstærkningsprofiler og forstærkningsdimensioner. Valget mellem de forskellige forstærkninger sker på modelniveau, hvor man i modelkonstruktion i feltet "Profilgruppe" skal angive hvilken linie i forstærkningstabellen, der skal benyttes. Det er således muligt at håndtere profiler i forskellige farver og deres forskellige krav til forstærkning.


Forstærkning

Her skal man indtaste nøglen for det forstærkningsprofil, der skal anvendes. Profilet kan også findes vha. POPUP i profilregisteret.


Reduktion

Her kan man anføre hvor meget, at forstærkningsprofilets længde skal reduceres i forhold til plastprofilets længde. Det mål, man indtaster, skal være reduktionen totalt for begge ender. Målet indtastes i mm.


Max.br1

Her skal man indtaste den maksimale modelbredde, der kan anvendes uden indlagt forstærkning.


Max.hd1

Her skal man indtaste den maksimale modelhøjde, der kan anvendes uden indlagt forstærkning.


Max.br2

Her skal man indtaste den maksimale modelbredde, der kan anvendes med indlagt forstærkning.


Max.hd 2

Her skal man indtaste den maksimale modelhøjde, der kan anvendes med indlagt forstærkning.


Hvis der ved beregning af en model sker en overskridelse af max. højde eller bredde uden forstærkning, trækkes der et forstærkningsprofil som angivet. Overskrides max. højde eller bredde med forstærkning, skrives der en bemærkning i nedbrydningsrapporten.


Statik

E-Modul

Her kan man indtaste profilets elasticitetsmodul der anvedes til beregning af udbøjning ved given vindlast.


Ix

Her kan man indtaste profilets inertimoment der anvedes til beregning af udbøjning ved given vindlast 


3. Værktøjsopsætning

Diverse opsætninger til Woodeye


4. Diverse profilværktøjer

Woodeye og Multicon opsætning


Revideret d. 02.12.2021 / SMA